ژاپن یکی از کشورهایی است که در زمینه لاستیک ماشین ید طولایی دارد و محصولات تولیدی این کشور در سراسر دنیا توزیع می شود. پس از آنکه ژاپن در سال 1905 میلادی روسیه را در جنگ دریایی تزوشیما شکست داد خود را به عنوان یک ابرقدرت تاریخ معاصر برای دنیا معرفی کرد و از آن پس رشد این کشور در همه ی زمینه ها از جمله صنایع سبک و سنگین رشد مداوم داشته است. پس از وقفه کوتاهی در زمان جنگ جهانی دوم، باز رشد خود را از سر گرفت و بعنوان نمونه در صنایع لاستیک سازی برندهای مطرحی چون یوکوهاما، فالکن، تویو، سومیتومو و ... را به جهان عرضه نمود.
تقریبا تمام حمل و نقل و تجارت دنیای لاستیک از طریق دریا صورت می پذیرد. کشورهایی که نیروی دریایی قوی و مجهز دارند به راحتی لاستیک های تولیدی خود را برای فروش به بازار مصرف می رسانند و هزینه ی تمام شده کالا برای اینگونه کشورها ارزانتر تمام می شود. ژاپن در صنایع متعددی در دنیا سرامد است و صنعت لاستیک ماشین به واسطه وجود خودروسازهای بزرگی همچون تویوتا و هوندا و ... در خود ژاپن نیز از رونق بالایی برخوردار است.
قیمت لاستیک ماشین
قیمت لاستیک ماشین در زمان های مختلف فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است بخصوص در بازار ایران به خاطر وجود تحریم های ظالمانه آمریکا مشکلات عدیده ایی در زمینه ی قیمت لاستیک ماشین بوجود آمده است. دولت برای تنظیم بازار به نرخ های دستوری قیمت لاستیک روی آورد که چندان موفق نبود و عملا یک شرایط دونرخی برای قیمت لاستیک بوجود آورد که کار فروش لاستیک و خرید لاستیک را با دشواری هایی مواجه ساخته است. قیمت لاستیک دولتی یعنی قیمتی که دولت برای فروش لاستیک تعیین می کند عموما با قیمت بازار تفاوت فاحش دارد که عمدتا شامل قیمت لاستیک تولید داخل می شود و یک جور سر درگمی برای کسی که قصد خرید لاستیک دارد به وجود می آورد.
قیمت روز لاستیک ماشین
به همه ی موارد ذکر شده در بالا بایستی چالش آگاهی از قیمت روز لاستیک را اضافه کنید. سیطره دولت بر قیمت لاستیک خارجی تنها از طریق غیر مستقیم میسر است هر چند خرید لاستیک دولتی با قیمت مصوب عملا چنان سخت است که بسیاری از خریداران لاستیک ترجیح می دهند لاستیک مورد نیاز خود را در بازار تهیه نمایند. در این شرایط آشفته آگاهی از قیمت روز لاستیک به خریداران لاستیک امکان خرید لاستیک در یک فضای شفاف را می دهد.